• Novinky

          • Basketbal chlapcov / okresné kolo
            • Basketbal chlapcov / okresné kolo

            •    Dnes, t.j.23.11.2023, sa konalo okresné kolo v basketbale chlapcov, naši chlapci obsadili 4.miesto.

              Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

              (JH)

          • United Neighbours of London
            • United Neighbours of London

            • Dňa 22.11.2023 navštívila trieda IV.CP v rámci zážitkového učenia divadelné predstavenie v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v MsKS Michalovce.

              Herci martinského Divadelného centra pripravili nový titul United Neighbours of London s atraktívnymi dialektmi, variabilnou scénou, dynamickou hudobnou kolážou a expresívnym herectvom. Predstavenie bolo vhodné nielen pre jazykovo nadaných žiakov, ale aj tých menej zdatných. Skúseným hercom sa podarilo publikum zaujať a udržať pozornosť všetkých až do konca.  

              Na hodinách anglického jazyka sa žiaci na predstavenie vopred pripravili, oboznámením sa so slovnou zásobou a frázami, a vypracovaním pracovných materiálov vo forme gramatických, lexikálnych a posluchových cvičení. Inšpiratívny materiál na prácu na hodine aj po predstavení poskytlo Divadelné centrum.

                                                                                                                                                         Mgr. Monika Bongová

          • IT show Datacomp
            • IT show Datacomp

            •    V dňoch 10. - 11. 11.2023 sa v OC Optima v Košiciach uskutočnil 6. ročník IT show Datacomp. Na tejto výstave sa zúčastnili žiaci III.DP, III.EP a IV.BP  triedy. Pre študentov bol pripravený špeciálny program, rozhovory o pokroku a trendoch, súťaže o hodnotné ceny, informačný kvíz a zábavný program. Žiaci si prezreli stánky vystavovateľov, navštívili hernú zónu v Cinemaxe, zapojili sa aj do súťaže. V súťaži Crash bandicoot speedrum obsadil Richard Adamec prvé miesto a vyhral klávesnicu Lenovo k300. Učitelia J. Vašková, D. Kravcová, M. Irchová, G. Staško a J. Kizivátová sa zúčastnili prednášok firiem Xerox, Lenovo, Eset, Vogels Rise a Ozobot.  Na záver bolo žrebovanie škôl o hodnotné ceny, naša škola žiaľ nepatrila medzi vyžrebované. 

                 Túto akciu hodnotím ako veľmi pozitívnu a dobre pripravenú, možno konštatovať, že bola obohatením pre zúčastnených.   

              Ing. Jarmila Vašková

          • BUBNOVAČKA
            • BUBNOVAČKA

            •    November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

                 S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

                 Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.

                 115 žiakov  2. ročníka našej školy prišlo podporiť toto podujatie. Spoločne sme bubnovali a ukázali  všetkým, že deti a ich hlas sú dôležité.

              Ing. Ľubica Hrustičová, Mgr. Eva Lobová

          • FINANČNÁ SLOBODA
            • FINANČNÁ SLOBODA

            •    V súvislosti s plnením úloh z Národného štandardu finančnej gramotnosti  sa naša škola  zapojila do projektu Finančná sloboda. Jedná sa o stolovú spoločenskú hru na zlepšovanie finančnej gramotnosti. Pre študentov, ale aj pre učiteľov je to zábavná forma výučby finančného vzdelávania.

                 V rámci týždňa finančnej gramotnosti sa do vzdelávacej aktivity zapojili žiaci 4.BP a 4. EP triedy pod vedením Ing. Eriky Javorčíkovej, Liberty FINANCE. Vzdelávanie malo dve časti. 18.10.2023 v rozsahu dvoch vyučovacích hodín získali teoretické podklady na porozumenie základných ekonomických pojmov  finančnej gramotnosti, následne 25.10.2023  hrali hru Finančná sloboda.

                 Spoločne s lektorkou prechádzali 30 rokov svojho života, uzatvárali  finančné produkty a čelili rôznym nástrahám života.  Účastníci sa formou silného osobného zážitku a vlastnej skúsenosti zoznámili s problematikou dnešného finančného sveta. Naučili sa hospodáriť s peniazmi, správne sa rozhodovať o svojich financiách v rôznych životných situáciách, cez nezamestnanosť a hľadanie si práce, splácanie úveru, uzatváranie poistných zmlúv aj investovaní peňazí do akcií a dlhopisov. Vyhral ten pár, ktorý po odpredaji všetkých investícii mal najviac peňazí.

                 Žiaci boli celý čas aktívni, pracovali s humorom, aktivity boli zaujímavé a poučné. Okrem toho, že sa „hrali“, veľa sa naučili.

              Ing. Jaroslava Kizivatová a Ing. Ľubica Hrustičová

          • Dobrovoľníctvo
            • Dobrovoľníctvo

            •   Piatok 20.10.2023 na pracovisku Kapušianska a utorok 24.10.2023 na pracovisku Partizánska sme privítali sociálnu pracovníčku NNG a koordinátorku dobrovoľníckeho centra Krajší deň (Michalovce), pani Mgr. Alenu Kravecovú. Prednášky sa zúčastnili žiaci tried I.CK, III.AK, III.BP a IV.BP.    

                Témou bolo dobrovoľníctvo na našom pracovisku. Cieľom bolo priblížiť žiakom, čo dobrovoľníctvo vo svojej podstate znamená, aké rôzne formy dobrovoľníctva centrum Krajší deň sprostredkuváva a takto motivovať mladých ľudí, aby sa nebáli pomáhať slabším a najmä tým, ktorí to naozaj potrebujú.

                Jeden z ambasádorov projektu je Tomáš Bezdeda a aj naši žiaci  sú súčasťou ušľachtilej myšlienky: Nemusíme hneď tvoriť megalomanské veci a byť hrdinami. Stačí, ak má naša podpora veľký význam pre jedného konkrétneho človeka.

              Ing. Viera Dzvoníková, Mgr. Eva Mindová ( koordinátor environmentalistiky)

          • Let KUNOVICE
            • Let KUNOVICE

            • Dňa 13.10.2023 sa skupina 23 študentov druhého a tretieho ročníka odboru Elektrotechnika a odboru Prevádzka a ekonomika dopravy zúčastnila exkurzie vo výrobnom podniku LET Kunovice.

              Prehliadka českého (pôvodne česko-slovenského) civilného výrobcu lietadiel bola veľmi zaujímavá. Študenti mohli detailne vidieť výrobu ich najúspešnejšieho modelu lietadla L‑410 Turbolet. História závodu začala v 30-tych rokoch minulého storočia. Pôvodne bol zameraný na opravu a neskôr aj výrobu lietadiel. Medzi najznámejšie modely v povojnovej dobe patrili viacúčelové letúny Aero Ae 45 a Aero Ae 145, cvičné letúny Jakovlev Jak‑11 (pod označením C‑11). Začiatkom 60‑tych rokov dosiahli veľký komerčný úspech s ľahkým úžitkovým lietadlom L‑200 Morava a Z‑37 Čmelák, lietadlom pre poľnohospodárske účely. Koncom 60‑tych rokov začala výroba dvojmotorového malého dopravného lietadla na krátke vzdialenosti L‑410. Za viac ako 50 rokov bolo vyrobených približne 1300 kusov v rôznych modifikáciách. Lieta takmer po celom svete, hlavne v málo dostupných terénoch. Vyniká svojou spoľahlivosťou aj v extrémnych podmienkach a je známe hlavne pre schopnosť prevádzky na relatívne krátkych a neupravených vzletových plochách (cca 600m). Preto je často vo výbave armád a záchranných síl. Najnovší model L‑410 NG (new generation) odvezie maximálne 19 pasažierov s batožinou alebo 1700 kg nákladu, má dolet 2500 km, cestovnú rýchlosť cez 400 km/h.

              Študenti mali jedinečnú možnosť vidieť výrobu celokovového lietadla, od tvarovania plechových dielov cez opracovanie výstuh a nosných dielov lietadla až po jeho samotnú montáž. Exkurzia bola pre študentov zaujímavým a poučným zážitkom.

              Ing. Juraj Pirkovský

          • IKT vo výuke a v medzinárodných projektoch
            • IKT vo výuke a v medzinárodných projektoch

            • Euclid International Limited

               

               V dňoch 22. – 28. októbra 2023 sa uskutočnila ďalšia úspešná mobilita programu Erasmus+ v sektore odborného vzdelávania, v rámci projektu 2023-1-SK01-KA121-VET-000121791 – štruktúrovaný kurz reflektujúci potreby organizácie a jednotlivcov – „IKT vo výuke a v medzinárodných projektoch"  v Alcanede v Portugalsku, ktorého sa zúčastnil zástupca riaditeľa školy Ing. Rastislav Hreško.

               Sedemdňový kurz bol zameraný na zručnosti vo využívaní moderných technológií vo výučbe a v medzinárodných projektoch a vytváranie profesionálnych výstupov, získanie neoceniteľných zručností -  ako používať celý rad grafických aplikácií, spracovávať fotografie, videá a pracovať s online dokumentmi, ako vytvárať online formuláre a dotazníky a ako získať okamžitú spätnú väzbu.

              Fotodokumentáciu si môžete pozrieť na tomto mieste.

              mb

          • Top Študentská práca 2023 na KPI
            • Top Študentská práca 2023 na KPI

            •   Reč je o našom úspešnom absolventovi Ing. Miroslavovi Murinovi, ktorý maturoval na SOŠ technickej v roku 2018 a v r.2023 úspešne ukončil štúdium na KPI TUKE s červeným diplomom a Cenou rektora za vynikajúce študijné výsledky. 

                Od septembra 2023 nastúpil na doktorandské štúdium u doc. Ing. Miroslava Michalka, PhD. na TUKE. So svojou diplomovou prácou: Inteligentná prezentačná miestnosť s multizdrojovou video analytikou sa zúčastnil 3.ročníka súťaže Top Študentská práca 2023 a získal 1.miesto v kategórii Inteligentné mesto. Viac informácií môžete získať kliknutím na link:

              https://kpi.fei.tuke.sk/en/top-studentska-praca-2023-na-kpi

              Mirovi srdečne blahoželáme a prajeme mu v osobnom a pracovnom živote ešte veľa úspechov. 

              (nm)

          • HANKE CRIMP – TECHNIK s.r.o. / exkurzia
            • HANKE CRIMP – TECHNIK s.r.o. / exkurzia

            •     Dňa 17.10.2023 sa uskutočnila exkurzia vo firme HANKE CRIMP – TECHNIK s.r.o. v Michalovciach.  Zúčastnili sa jej žiaci II.AK triedy študujúci v odbore mechanik nastavovač. Spoločnosť vyrába stroje a nástroje pre káble spracúvajúci priemysel: krimpovacie zariadenia, prípravky a náhradne diely pre tieto zariadenia, ako aj špeciálne jednoúčelové zariadenia. Exkurzia žiakov umožnila spoznať výrobný program spoločnosti, prácu na CNC strojoch.

                  Naša škola s touto firmou zabezpečuje duálne vzdelávanie. Duálne vzdelávanie je systém odborného vzdelávania a prípravy na výkon povolania, ktorým sa získavajú vedomosti, schopnosti a zručnosti potrebné pre povolanie priamo vo firme. Vytvára partnerský vzťah medzi zamestnávateľom a žiakom. Verím, že exkurzia bola pre žiakov motivačná. Podnietila ich kriticky myslieť, obohatila ich o nové poznatky.

              Ing. Viera Dzvoníková

          • Plenárne a triedne ZRPŠ
            • Plenárne a triedne ZRPŠ

            • V dňoch 14. - 15. novembra 2023 sa uskutoční plenárne a triedne ZRPŠ nasledovne:


              14.11.2023 o 16:00 na pracovisku Partizánska 1 (zasadnutie Rodičovskej rady o 15:30)
              15.11.2023 o 15:30 na pracovisku Kapušianska 6 (zasadnutie Rodičovskej rady o 15:00)


              V rámci ZRPŠ sa uskutočnia doplňujúce voľby zástupcov rodičov do Rady školy. V prípade nízkej účasti rodičov (menej ako 50%) sa uskutoční opakovaná voľba zástupcov rodičov do Rady školy.

          • Virtuálna realita
            • Virtuálna realita

            •      Už sme vás na našej webovej stránke informovali o workshope o virtuálnej realite,  ktorú pripravili zástupcovia občianskeho združenia Sapiente. Prišli k nám v rámci projektu „Využitie virtuálnej reality pre inovatívne vzdelávanie odborných predmetov“ a zrealizovali na našej škole workshop pre študentov a učiteľov zameraný na využitie virtuálnej reality vo vzdelávaní. Projekt bol podporený Nadáciou VSE.

              Na tomto linku nájdete článok o celom ich projekte a jeho realizácií:

              https://eastmag.sk/2023/11/02/pedagogovia-i-studenti-na-vychodnom-slovensku-koketovali-s-virtualnou-realitou/

              Tiež pripravili promo video k projektu: https://www.youtube.com/@typlusit

              😊 

              Členovia občianskeho združenia Sapiente vyjadrili vieru v to, že sa učiteľom a žiakom workshopy páčili. 

               (nm)

          • Zenit v elektronike / školské kolo
            • Zenit v elektronike / školské kolo

            •    Dňa 25.10.2023 sa uskutočnilo školské kolo Zenit v elektronike. Žiaci súťažili v dvoch kategóriach : A – kategória (3. a 4.roč.) – 13 žiakov, B  – kategória (1. a 2.roč.) – 13 žiakov

              Súťaž pozostávala z dvoch častí:

              1. Teoretická – 30 otázok z elektrotechniky a elektroniky.

              2. Praktická – návrh plošného spoja zadanej schémy ručne, alebo pomocou programu Eagle a spájkovanie pripravenej stavebnice.

              Po sčítaní bodov za obidve časti bolo na medailových miestach nasledujúce poradie:

              Kategória A:  1. Weberová Magdaléna IV.AP

                                      2. Adamec Richard III.DP

                                      3. Žeco Tomáš IV.BP

              Kategória B:  1.Rebrinský Kristián I.CP

                                      2. Tomáš Michal II.DP

                                      3. Polievka Peter II.EP

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a veríme, že nás budú vzorne reprezentovať na krajskom kole.

                                                                                                                     Ing. Gabriel Staško

          • Prezentačné akcie SOŠT
            • Prezentačné akcie SOŠT

            •    V uplynulom týždni sa uskutočnili dve prezentačné akcie na ktorých sa zúčastnili naši zástupcovia, aby predstavili našu školu a jednotlivé odbory štúdia, ktoré je možné u nás študovať. Obe akcie boli určené pre žiakov základných škôl, ktorí sa rozhodujú o svojom budúcom profesijnom živote.

                 25.10.2023 sa uskutočnila „Správna voľba povolania„ na GPH Michalovce pod záštitou KSK – kde sa predstavili zástupcovia SŠ z michalovského a sobraneckého okresu.

                 26.10.2023 sa uskutočnila Burza stredných škôl  v MsKS Trebišov pod gesciou NÚP Trebišov – zúčastnili sa SŠ z Trebišova, Sečoviec, Košíc a z Michaloviec bola pozvaná naša SOŠT.

                 Pre žiakov ZŠ sme pripravili pútavý stánok, ktorý zaujal a verím, že aj pomohol žiakom základných škôl sa rozhodnúť o svojom ďalšom štúdiu. Veľmi radi ich privítame v našom kolektíve, kde získajú vedomosti a zručnosti pre svoje budúce povolanie.

                 Našu školu prezentovali VP Ing Jaroslav Melikant a KP Ing. Jozef Tüdös žiaci školy Peter Fedorišin a Samuel Mráz, ktorí predvádzali modely vytvorené žiakmi našej školy, podali odborný výklad a odpovedali na otázky návštevníkov.

                                                                                               Ing. Jaroslav Melikant

          • Šľachtické panstvo spod Vihorlatu
            • Šľachtické panstvo spod Vihorlatu

            •     Dňa  27.10.2023 navštívila trieda II.DP v rámci neformálneho vzdelávania expozíciu Zemplínskeho múzea „Šľachtické panstvo spod Vihorlatu“. Keďže je lepšie raz vidieť, ako trikrát počuť, návšteva expozície žiakom iste uľahčí zvládnuť tému „Kultúra a umenie“, ktorá je súčasťou maturitných zadaní v anglickom jazyku. Návšteve predchádzala príprava v škole – potrebná slovná zásoba v anglickom jazyku a vzdelávacím výstupom bude následne vypracovanie krátkej prezentácie na danú tému.

              mb

          • Florbal chlapcov / okresné kolo
            • Florbal chlapcov / okresné kolo

            • ​​Dňa 26.10.2023 sa uskutočnilo okresné kolo v super florbale o Pohár chlapcov SŠ. Hralo sa v mestskej športovej hale v troch skupinách:

              A-skupina: GPH Michalovce, SOŠT Michalovce, SOŠ Veľké Kapušany

              B-skupina: OA Michalovce, SOŠOaS Michaloce, SOŠ Strážske

              C-skupina: GĽŠ Michaloce, Gymnázium Veľké Kapušany

              A skupina: GPH : SOŠT - 4:1, SOŠT : SOŠ VK 9:0, GPH : SOŠ VK 11:0 

              Poradie v A skupine: 1.GPH MI

                                                  2.SOŠT MI

                                                  3.SOŠ VK

              Celkové umiestnenie:

              1.miesto GĽŠ MI,

              2.miesto GPH MI,

              3.miesto OA MI,

              4.miesto SOŠT MI

              SOŠT reprezentovali: 

              Hoľan Tomáš, Ilčík Dávid, Pjura Martin, Smolko Tobiás, Tomko Jozef, Tomko Lukáš, Vysokai Adam, Werfer Nicolas, Zaleta Jakub, Zbihlej Peter, Židzik Marko. 

              Najlepším strelcom bol Nicolas Werfer.

              Chlapcom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

              PaedDr. Jana Hamadejová

          • MSV Brno a Medzinárodný veľtrh Transport a Logistika
            • MSV Brno a Medzinárodný veľtrh Transport a Logistika

            • Dňa 12.10.2023 sa študenti našej školy zúčastnili Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne, ktorého súčasťou bol aj Medzinárodný veľtrh Transport a Logistika. Veľtrhu sa zúčastnili študenti druhého a tretieho ročníka odboru Elektrotechnika a odboru Prevádzka a ekonomika dopravy.

              Študenti zažili atmosféru najväčšieho priemyselného veľtrhu v strednej Európe. Predstavilo sa tam 1 260 firiem zo 43 krajín. Zo zahraničia tam bolo 50% vystavovateľov. Hlavnými témami tohto ročníka boli udržateľný a efektívny priemysel - nakladanie s materiálovými zdrojmi a digitalizácia výroby.

              Našich študentov zaujali digitálne technológie vo výrobnom procese – ovládanie s využitím umelej inteligencie, automatizácia a robotizácia, 3D skenovanie, modelovanie a tlač prototypov, ale aj náhradných súčiastok a ďalšie možnosti počítačom riadených technologických procesov. Mohli sa oboznámiť s najnovšími trendami v oblasti povrchových úprav, rezania materiálov vodným lúčom a laserom, tvárnenia, odlievania, zvárania a obrábania. Z logistiky to bol napr. autonómny autobus, ktorým sa mohli študenti aj previesť po výstavisku, rôzne formy manipulátorov alebo robotizovaných triediacich a baliacich liniek.

              V rámci sprievodného programu študenti navštívili večerné centrum Brna, obchodný a zábavný komplex Olympia a absolvovali prehliadku protiatómového krytu 10-Z Bunker pod hradným kopcom, kde boli aj ubytovaní.  

              Návšteva Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne bola určite veľkým prínosom pre našich študentov, pretože získali nové poznatky o najnovších trendoch v priemysle, čo im pomôže vo vzdelávaní a v ich ďalšom profesijnom smerovaní.

              Ing. Juraj Pirkovský

          • KIA Motors Slovakia
            • KIA Motors Slovakia

            •    Dňa 11.10.2023 sa uskutočnila exkurzia výrobného závodu automobilov KIA v Tepličke nad Váhom. Exkurzie sa zúčastnilo 23 študentov druhého a tretieho ročníka prevažne odboru Elektrotechnika a odboru Prevádzka a ekonomika dopravy.

              Študenti mali možnosť sa v krátkosti oboznámiť s históriou a pôsobením závodu v rámci skupiny Hyundai Motor Group, ktorý priamo zamestnáva 3700 ľudí a ďalších v dodávateľských firmách. Pri prehliadke študenti prešli plne automatizovanú linku na výrobu karosérii s množstvom robotov, tzv. zvarovňu a potom prevádzku montáže, kde mohli priamo vidieť ako vzniká nový automobil. Zaujímavosťou je, že na montážnej linke idú za sebou rôzne automobily a s rôznymi modifikáciami, čo kladie vysoké nároky na logistiku výroby. Vyrábajú sa tu automobily Kia Sportage, Ceed, ProCeed a XCeed. V priemere každých 56 sekúnd zišlo z linky nové auto, čiže za našu krátku návštevu niekoľko desiatok áut. Ročne približne 350 tisíc. Treba vyzdvihnúť starostlivosť firmy o zamestnancov, čistotu a vybavenie pracovísk ako aj podporu regiónu. 

              Pre študentov bola táto exkurzia okienkom do modernej sériovej výroby automobilov značky KIA a získali nové poznatky, ktoré im môžu pomôcť v ich profesijnom živote.

              https://www.kia.sk/en/about-us/presentation-video

              zdroj – obrázky: https://www.kia.sk/en/media/gallery

              (Ing. Juraj Pirkovský)

          • Mobilita kurz Erasmus+
            • Mobilita kurz Erasmus+

            •      ZRŠ Ing. Rastislav Hreško je v dňoch 22. - 28. októbra 2023 účastníkom kurzu v rámci mobility Erasmus+. Tento cyklus vzdelávania pod názvom "IKT VO VÝUKE A MEDZINÁRODNÝCH PROJEKTOCH" prebieha v Alcanede v Portugalsku.

                   Obsahom vzdelávania sú základy programovania, sociálnych médií a mnohé ďalšie zaujímavé aktivity. Vzdelávanie zabezpečuje Spoločnosť v oblasti informačných technológií Edutime, ktorí vedia ako spriateliť učiteľov s technológiami a vedia ich aplikovať do bežných vyučovacích hodín. 

              (nm)

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola technická, Partizánska 1, Michalovce
      • +421 56 6441459
      • +421 56 6441459 - pracovisko Partizánska 1 +421 56 6424772 - pracovisko Kapušianska 6
      • Partizánska 1, 071 92 Michalovce Slovakia
      • Ing. Jaroslav Kapitan, riaditeľ školy
      • IČO: 42096651
      • DIČ: 2022434337
      • Tel/Fax: +421 56 6432812
      • Štátna pokladnica
      • SK03 8180 0000 0070 0030 3011
      • Zriaďovacia listina KSK č. 1712/2008-RU17/27651 a Dodatok č. 1 č.j.: 1712/2008-RU17/36292
    • Prihlásenie